در زمان خرید تخم مرغ به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
تخم مرغ مصرفی را ترجیحاً از فروشگاه هایی که تخم مرغ ها را در یخچال نگهداری می نمایند خریداری کنید.
هرگز تخم مرغ های شکسته، ترک دار و آلوده را خریداری نکنید. در صورتی که تخم مرغ طی حمل به منزل ترک برداشت و یا شکست محتویات آن را در یک ظرف تمیز و درپوش دار ریخته و در یخچال نگهداری و طی حداکثر دو روز آن را مصرف نمایید.
ترجیحاً تخم مرغ های بسته بندی شده به روش بهداشتی را خریداری و حداکثر ظرف یک ماه از زمان تولید آن در یخچال نگهداری و مصرف نمایید.
مشخصات تخم مرغ سالم:
پوسته باید بدون ترک، تمیز و عاری از هر گونه آلودگی باشد.
محتویات تخم مرغ باید فاقد بوی تعفن و علائم فساد باشد.
در بسته های دارای مشخصات تولید کننده و تاریخ تولید و در داخل یخچال با برودت صفر تا ۴ درجه سانتی گراد نگهداری و عرضه شود.
مشخصات تخم مرغ تازه:
دارای اتاقک هوایی کوچک می باشد.
سفیده غلیظ و رقیق کاملاً از یکدیگر قابل تفکیک می باشد.
زرده کاملاً گرد، کروی و در مرکز تخم مرغ قرار دارد.
سفیده دارای ظاهری ابری و غیرشفاف است.
مشخصات تخم مرغ کهنه:
نسبت سفیده غلیظ به سفیده رقیق کاهش می یابد.
ضخامت غشای زرده کم و زرده خاصیت محکم و ایستادگی خود را از دست داده و پهن می شود.
اتاقک هوایی بزرگ می شود (وجود اتاقک هوایی بزرگ، علامت از دست دادن رطوبت داخلی و نگهداری طولانی مدت است).
سفیده شفاف نشانه کهنگی تخم می باشد.
پوسته خارجی تخم مرغ های کهنه، کدر و بدرنگ می باشد.
مشخصات تخم مرغ فاسد:
سفیده صورتی یا رنگین کمان نشانه فساد ناشی از باکتری های پسودوموناس است (بعضی از این باکتری ها که رنگ سبز فلورسنت با رنگدانه های محلول در آب تولید می کنند برای سلامتی انسان مضر می باشند).
پوسته خارجی در تخم مرغ های فاسد کاملاً کدر و بدرنگ می شود.
مخلوط شدن سفیده و زرده تخم مرغ نشانه فساد آن می باشد.
محتویات تخم مرغ دارای بوی تعفن و علائم فساد می باشد.
هر گونه علائم کپک زدگی در پوسته خارجی به سرعت به داخل تخم مرغ سرایت می کند و موجب تشکیل لکه های کپک یا قارچ به رنگ های خاکستری، سیاه و قهوه ای می شود که با چشم قابل رویت می باشد.
نحوه شناسایی عملی تخم مرغ کهنه و فاسد:
وقتی تخم مرغ در آب شناور می ماند که اتاقک هوایی آن به اندازه کافی برای شناور نگه داشتن تخم مرغ، بزرگ شده باشد و این به مفهوم کهنه بودن آن است. برای اطمینان از فاسد بودن تخم مرغ کهنه آنها را قبل از استفاده در یک ظرف جداگانه بشکنید.
یک تخم مرغ فاسد چه پخته باشد و یا خام، پس از شکسته شدن پوسته، بوی نامطبوعی از خود متصاعد می کند.
در زمان طبخ تخم مرغ چه نکاتی باید مدنظر باشد؟
از مصرف تخم مرغ های خام به علت احتمال آلودگی و ایجاد مسمومیت غذایی بپرهیزید.
تخم مرغ را در هنگام مصرف به صورت جداگانه بشکنید تا در صورت مشاهده علائم فساد آن را مصرف نکنید.
وجود لکه های خون (مویرگ های خونی) در داخل تخم مرغ علامت نطفه دار بودن و رشد جنین است که هم از نظر شرعی و هم از نظر بهداشتی مصرف آن جایز نیست.
آب پز کردن ( به صورت سفیده و زرده کاملاً سفت شده) از بهترین روش های طبخ تخم مرغ می باشد.
حلقه سبز اطراف زرده تخم مرغ آب پز نشانه پختن بیش از حد آن است و دلیل آن ترکیب گوگرد و آهن موجود در زرده تخم مرغ می باشد. این رنگ در حالتی که تخم مرغ در آب محتوی آهن زیاد پخته شود نیز بوجود می آید. همچنین تخم مرغ نیمرو اگر در حرارت بسیار زیاد پخته شود و یا در مجاورت گرما به مدت طولانی قرار گیرد نیز ظاهری سبز پیدا می کند. مصرف این قسمت رنگی برای سلامتی خطری ندارد.
از نشانه های تازگی تخم مرغ پخته نیز می توان به این مورد اشاره نمود که پوسته تخم مرغ آب پز تازه به هنگام پوست کندن از سفیده به سختی جدا می گردد، حال آنکه در تخم مرغی که کهنه باشد پوست گیری به سهولت انجام می شود.
یکی دیگر از نشانه های تازگی تخم مرغ پخته آن است که زرده در مرکز سفیده قرار دارد، اما در تخم مرغ کهنه زرده در کنار پوسته واقع شده است.